уторак, 28. април 2009.

SPORT




Budvanski sport čine klubovi i sportisti koji postižu rezultate koji daleko nadmašuju brojčanu i teritorijalnu veličinu kraja u kome egzistiraju. FK "Mogren" je u više navrata bio član Prve lige, VK "Budvanska rivijera" je već dugi niz godina prvoligaš, a OK "Budvanska rivijera" je jedna od najboljih ekipa u zemlji. Zapažene rezultate postižu i bokseri BK "Budva", košarkaši KK "Mogren - HTP Miločer" i boćarski klub “Budva”.


U Budvi postoji veliki broj sportskih objekata što predstavlja dobar preduslov za razvoj sportskog turizma. Fudbalski stadion "Mogrena" nalazi se uz Slovensku plažu a predvidjena je izgradnja modernog stadiona u naselju Dubovica. "Mediteranski sportski centar" je posljednjih godina postao mjesto većine sportskih dešavanja u Budvi. U gradskoj luci se nalazi otvoreni bazen koji koriste plivači i vaterpolisti, a u toku je izgradnja novog zatvorenog bazena. Područije opštine je bogato teniskim terenima. Najviše ih je u okviru turističkog naselja "Slovenska plaža". Postoje tereni i u Bečićima, Svetom Stefanu i Petrovcu. Na područiju opštine održava se više sportskih turnira a najviše ih je tokom ljetnje sezone. To su turniri u odbojci, malom fudbalu, vaterpolu, tenisu i mnogi drugi.

ZABAVA




Budva, crnogorska turistička metropola, pravo je mjesto za sve koji vole provod, zabavu i besane noći, mjesto za one one koji zapravo vole aktivan odmor.




Mnogima koji posjete Budvu noćni život je najzanimljiviji dio odmora. U omiljenom ljetovalištu mladih možete birati između svih vrsta muzike, pozorišta, restorana, kafea, mode i glamura. Na raposlaganju vam stoje brojne terase i kafići u, i okolini Starog grada, koji privlače ljude raznih profila, od onih koji uživaju u zvucima najnovije domaće i inostrane pop muzike, do onih koji vole mirnija i opuštenija mjesta.


Na pojedinim plažama, koje podsjećaju na najegzotičnija svjetska mjesta, žurke traju i preko dana a provod se, u brojnim plažnim barovima, nastavlja i nakon zalaska Sunca. Prođete li glavnim šetalištem od Starog grada, pored glavne gradske pošte, do kraja Slovenske plaže, iz okolnih klubova i diskoteka na otvorenom, koje posjećuju mlađe generacije, privućiće vas luda atmosfera i glasna muzika. Izaberite način zabave koji vama odgovara jer možete naći mnogo toga zanimljivog u gradu u kojem noći ne služe za spavanje.

SMJESTAJ





Budva raspolaže različitim vidovima smještaja ukupnog kapaciteta oko 100.000 ležajeva. Na raspolaganju vam stoji više vrsta smještaja - od luksuznih hotela, predivnih vila, apartmana do soba u privatnom vlasništvu.

SVETI STEFAN


Na ovom, po mnogima najatraktivnijem mjestu cijele jadranske obale, nailazimo na veoma rijetku prirodnu pojavu u svijetu - tombolu. To je pješčana prevlaka koja spaja obalu s hridi, na kojoj je izgradjen Sveti Stefan, ekskluzivni grad-hotel. S lijeve i desne strane tombole prostiru se dvije pjeskovite plaže, crvenkaste boje pijeska, dužine 450m. Sveti Stefan je jedina De Lux lokacija na Crnogorskom primorju, a njegov ekskluzivitet je odavno poznat u svijetu.

OSTRVO SVETI NIKOLA


Ostrvo Sveti Nikola je največa izletnička atrakcija Budve. Obale ostrva spuštaju se okomito u more, a izmeču je više malih skrovitih uvala - izazov za osobenjake, avanturiste i romantičare. Na ostrvu se nalaze tri pješčane plaže ukupne dužine 840m. Tokom sezone do njega možete doči brodicima koji svakodnevno voze sa svih budvanskih plaža. Medjutim do najljepčih plaža koje se nalaze na južnoj strani može se doči isključivo barkom. Ostrvo je obraslo raznim mediteranskim rastinjem sto plaže i uvale čini privlačno "divljim". Pogodno je kako za dnevni tako i za nočni boravak. Udaljeno je od Budve manje od 1 km.

SLOVENSKA PLAZA


Slovenska plaža prostire se od gradske luke do hotela Park, ukupne dužine oko 1600 m. Plaža je i pješčana i šljunkovita, kako na obali tako i u moru. Karakteristična je po pješčanom sprudu koji je povezuje sa ostrvom Sv. Nikola. Iznad same plaže nalazi se poznato budvansko šetalište koje se prostire njenom čitavom dužinom. U zaledjini Slovenske plaže nalazi se istoimeni hotelski kompleks, apartmanskog tipa. Kupalištem je proglašena jos davne 1920 godine, a Česi koji su ljetovali u Budvi 1935. nazvali su je Slovenskom plažom, kako se i danas zove. Staro ime ove plaže je Podpolje.

MOGREN


Mogren čine dvije pjeskovite plaže dužine 350m, spojene kratkim tunelom. Do njih se lako prilazi pješačkom stazom iz pravca Starog grada koji je udaljen 150m. Prirodni uslovi Mogrena svrstavaju ih u kategoriju najatraktivnijih plaža, s pijeskom srednje granulacije, na kopnu i u vodi. Plaža ima izvanrednu osunčanost i izloženost južnom vjetru. Dobile su ime po španskom moreplovcu Mogriniju koji je doživio brodolom i iskrcao se na jednu od njih. U znak zahvalnosti na tom mjestu podigao je crkvu posvečenu Sv. Antonu. Ostaci ove crkve nalaze se na plaži Mogren II.

JAZ


Plaža je udaljena 2,5 km od Budve a do nje se stiže putem povezanim sa glavnom magistralom koja vodi ka Tivtu. čine je dva dijela, veliki dužine 700m i manji 400m, koji koriste nudisti. To je o šljunkovita plaža, u vodi i na obali, dok je u dubini pijesak, koji vodi daje divan tirkizni ton. Zapadni dio je ograničen je izvorom pitke vode koja se uliva u more. U većem dijelu zaleđa, u mediteranskoj vegetaciji i zelenilu, nalazi se auto-kamp, kapaciteta 2000 mjesta. Ova plaža je zašticeno prirodno dobro u tretmanu I kategorije.

PLAZE




Budvanske plaže po kvalitetu pijeska spadaju u najviše kategorije. Prostiru se na 38 km razučene obale s mnogo uvala, zaklona, pješčanih plaža, rtova i manjih ostrvaca. Sve na svoj način pokazuju neodoljiv šarm i ljepotu, i čini se da je i najduži odmor prekratak da bi se stiglo uživati u svakoj svaki od njih.

петак, 24. април 2009.

TURIZAM U BUDVI


Prvi organizovani turisticki dolasci u Budvi, pominju se jos 30-tih godina XX vijeka. Plazni turizam pocinje dolaskom prvih stranaca, Ceha, na obale Budvanske rivijere. Od tada do danas u turistickom smislu, Budva se veoma razvila. Na 12 kilometara , od Jaza do Petrovca na 20-tak plaza mozete, na toplom suncu, od 10. maja do 8.novembra uzivati oko 182 dana. Budvanska rivijera obuhvata povrsinu od 122 km kvadratna. Budva ima 25 kilometara razudjene obale. Klima u Budvi je tipicno mediteranska, to podrazumijeva blage zime i veoma topla, uglavnom suva ljeta. Budva ima 2.300 suncanih sati godisnje.Temperatura morske vode ljeti je izmedju 21 i 25 stepeni C.


Na rivijeri bisernih plaza, kako Budvansku rivijeru drugacije zovu, prostiru se plaze : na 2.kilometra od Budve je plaza Jaz, na 200 metara od Staroga grada su plaze: Mogren I i II, tik uz budvanske zidine - Ricardova glava. Pored budvanske rive je plaza Pizana, duz obale u Budvi je Slovenska plaza, na sredisnjem dijelu Budvanske rivijere je Becicka plaza. Na 6 kilometara od Budve je plaza Kamenovo, tristotinak metara dalje je plaza Przno, zatim dvije plaze pored poznate kraljevske rezidencije Karadjordjevica - Milocer. Na 9.kilometara od Budve nalaze se dvije plaze na Svetom Stefanu, nudisticka plaza Crvena glavica, a na 10 kilometru puta Budva – Petrovac je Drobni pijesak. Na drugom kraju opstine Budva je Petrovac, u kojem se nalazi gradska plaza, 500 metara od Petrovac je plaza Lucice,a na 2 kilometra i plaza Buljarica. Najvecim dijelom plaze posjeduju moderno sredjene plazne barove u italijanskom ili spanskom stilu.

Veliki broj plaza posjeduje plavu zastavicu, sto je garancija vrhunskog kvaliteta i ugodjaja na njima. Na svakoj od pomenutih plaza zastupljeni su i spasioci, koji motre na kupace i vode racuna o bezbjednosti. Za one druge, koji vole mirnija mjesta nude se voznje i kupanja na ostrvu Sveti Nikola, popularno nazvanog Havaji, voznja brodom, ili camcem na plaze duz Crngorskog primorja.


Ako ste zaljubljenik u intimne kutke, duz Budvanske rivijere nude vam se brojne skrovite uvale i mozda jos neotkrivena mjesta za kupanje i odmaranje, pa i plaze koje mozda upravo cekaju Vas. Veliki je broj i onih drugih plaza, namijenjenih pripadnicima mladje generacije. Na tim plazama osjecacete se kao da ste na najegzoticnijim svjetskim mjestima. Tehno, rejv, hip-hop zurke uobicajene za noc, traju nerijetko i danju. Za dobar prodvod na plazama zaduzeni su DJ-evi. Glasna muzika i opustena atmosfera odlikuje kafice i mini barove, ali i otkrivene terase diljem budvanskog setalista, te promenadom ka Becicima i Starom gradu.

FLORA I FAUNA








U bogatstvu reljefnih oblika, specifičnom tlu i podneblju, rasprostire se bujna vegetacija kao izrazita suprotnost krševitom zaleđu. Kulturne biljke sredozemnog podneblja su veoma rasprostranjene. Budvanska rivijera je poznata po maslinama čije ulje i plod daju posebnu draž morskim specijalitetima. A tu su i vinova loza i smokva. Pored čempresa kojima je najbogatija, obala je puna: mandarina, limunova, pomorandži, narova... U parkovima i oko kuća odavno su se odomaćili lijanderi, palme i porodice mimoza.



Po fauni ovaj se kraj ne razlikuje od susjednih djelova Crnogorskog primorja. Od divljači prisutni su zec, lisica, kuna, lasica, vidra, divlja svinja. Ptičji svijet je takođe bogat i raznovrstan. Sve ptičje vrste i divljač pod određenim su režimom zaštite.


Budva je prema pučini mora otvorena u njegovom najjužnijem, najtoplijem i najdubljem dijelu. Stjenovito dno, kakvo je najčešće pred Budvanskom rivijerom, bogato je biljnim i životinjskim svijetom. Ono je obraslo zelenim, mrkim i crvenim algama u čijem gustom spletu žive mnoge vrste riba koje tu tragaju za hranom: cipal, ušata, pirka, špar, sapa. Uz kamen se drže: zubatac, brancin, škarpina, orada, arbun, sarag. U jatima po površini kreću se iglice, lokarde i gof. Osim ovih navedenih, u našem moru živi još preko 300 vrsta i podvrsta ribe. Česte su i hobotnice, sipe, lignje i najvrjedniji stanovnik Jadrana jastog. Od školjki tu su dagnje, kamenice i prstaci.

KLIMA










Budva ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim zimama i toplim i suvim ljetima. U priobalju, zaklonjenom od unutrašnjosti visokim gorskim zaleđem, klimatske prilike su još blaže, pogodnije i ugodnije. Nema izrazito velikih temperaturnih razlika, ekstrema padavina i snage vjetrova, pa su klimatske prilike ujednačenije nego u susjednim krajevima. Budvansko je primorje među najtoplijim predjelima u Crnoj Gori.

U budvanskom akvatoriju zive i mnoge vrste riba :cipol (lat. Mugil cephalus), zubatac (lat. Dentex dentex), sapa (lat. Sarpa salpa), skrpina (lat. Scorpaena scrofa), orada (lat. Sparus aurata ) ,pa cak i gofovi (lat. Seriola dumerili). Nerijetko, stanovnici morskog dna su i hobotnice, sipe, lignje, jastozi, muslje, dagnje, kamenice, prstaci. Budvu ne odlikuju izrazito velike temperaturne razlike sto je jos vise preporucuje turistima kao mjesto idealnog odmora.


Sezona kupanja pocinje 10. maja a traje do 8. novembra. Po flori i fauni Budva je slicna drugim primorskim gradovima. U Budvi rastu palme, oleanderi, mimoze...Uspijevaju i divlji i pitomi nar, smokva, narandza, mandarina, vinova loza, maslina. Za Budvu i njenu okolinu veoma je vazno uzgajanje vocne autohtone vrste kakva je maslina. Briga o maslini traje vjekovima, a jos od davnina ona se smatra svetim drvetom, kao i drvetom mira. Koliko je u proslosti ona bila postovana potvrdjuje istorijski podatak se prije nekoliko vjekova, posebno na Primorju, mladic nije mogao ozeniti ukoliko ne zasadi 30 mladica masline.


Duz budvanskih plaza sire se mirisi borova i cempersa. Zelenilo i kolorit, uz mirise koje sire drvoredi cempresa i borova u velikom broju budvanskih parkova, mame mnoge koji osim u kupanju i moru uzitak ljetovanja mogu doziviti i odmarajuci u hotelskim, gradskim ili sumskim parkovima.Takvih je mjesta Budva puna, i na njih nailazite gotovo na svakom koraku. Budva je bogata i faunom. U parkovima cesto ugledate vjeverice, a na ovom prostoru zivi i ostala divljac : lasica, vidra, zec, kuna, divlja svinja, lisica, cak i jeleni lopatari ali i razne vrste ptica : galebovi, laste, orlovi, vrabci ...

Vrućih dana, sa temperaturom višom od 30.0° C ponajviše je u julu: 9,8. Hladnih dana, dana sa temperaturom ispod nule najviše je u januaru: 2, 0.


Budvansku rivijeru oplakuje toplo more: februar 11, 7°C, avgust 24, 7°C. Od maja do oktobra more je u prosjeku toplije od 18°C. Sezona kupanja pocinje 10. maja i traje do 8. novembra tj. 182 dana.


Vjetrovi su najčešći iz sjevernog kvadranta, a najučestaliji su od oktobra do marta.Bura ili sjever plahovit je vjetar koji duva sa kopna.


Bura je vjetar vedrog i lijepog vremena, ali je olujna bura najopasniji vjetar na Jadranu. Srećom, u Budvi je prava rijetkost. Po pravilu ga nema u ljetnjim mjesecima, češći je u novemru i decembru.


Jugo ili široko pratilac je oblačnog i kišovitog vremena, a duva s mora prema kopnu. Najčešći je zimi kad je i oborina najviše. Taj vjetar, međutim pogoduje širenju mediteranske vegetacije.


Maestral, sjeverozapadnjak, prati pravac naše obale. Duva ljeti, prijatan je i osvježava. Javlja se oko 10 sati, a zamire oko 17. Pogoduje jedriličarenju i daskarenju.

Tu su još i: Pulenat, Lebić, Lebićada, Tramuntana, Levana

уторак, 21. април 2009.

Stari grad


Stari grad je najprivlačniji dio Budve. Podignut je na ostrvcu koje je pješčanom prevlakom bilo spojeno sa kopnom i tako preraslo u poluostrvo. Ovakva poluostrva koja su prava rijetkost nazivaju se tombolo. Među najpoznatijim tombolima je Sveti Stefan, dok se za Budvu i zaboravilo da je to bila.


Stari grad čini jedinstvenu arhitektonsku i urbanističku cjelinu koja kao naselje postoji još od antičkih vremena. Istorijski izvori, pisani spomenici i bogatstvo arheološkog materijala ukazuju na to da Budva predstavlja jedan od najstarijih urbanih centara na Jadranu, star preko 2.500 godina. Posebna atrakcija Starog grada su njegove zidine koje najvećim dijelom potiču iz srednjeg vijeka, iz perioda Mletačke vladavine. U zemljotresu 1667. g. Budva je srušena a na temeljima starih zidina podignute su nove. Još jednom su bivale oštećene u zemljotresu 1979. g. poslije kojeg je čitav grad obnovljen i uredjen.


Danas urbani prostor grada odiše jedinstvom, zahvaljujući skladu spleta uličica i trgova iz kasnog srednjeg vijeka koji čine cjelinu sa čvrstim bedemima, njihovim kulama i gradskim kapijama. Tu gdje se nalaze brojne galerije, šoping centri, barovi i ugodni restorani i gdje se miris mora i pržene ribe prepliću se sa zvucima muzike u vrelini ljetnje noći svako će naći kutak za sebe. Stari grad predstavlja živi izložbeni prostor u kojem se održavaju brojne priredbe u ambijentu originalnih kaleta i nevelikih pjaca. Trg pjesnika i Grad teatar nazivi su koji ukazuju na festivalski karakter Budve.

Kada svane dan u budvanskom Starom gradu imate što vidjeti i posjetiti. Gradska tvrđava Citadela na uzvišenom je mjestu, a na njenom vrhu je ljetnja pozornica na kojoj se odigravaju nezaboravne scene i prizori Grada teatra. Citadela, potiče jos iz V – IV v.p.n.e. Na najvišoj tački je srednjevjekovna kula a pored nje je vidljiva osnova crkve Sv. Marije po kojoj je cijelo utvrdjenje – kastel – nosio naziv “Kastel Sv. Marije“. Šetnja budvanskim zidinama pružiće vam pogled na Stari grad i okolinu iz posebnog ugla. U jugoistočnom dijelu, uključujući i Citadelu, na površinski malom prostoru, nalazi se rijetko vrijedan kompleks od šest crkava iz različitih perioda istorije. Između Citadele i crkve Sv. Ivana nalaze se ostaci monumentalne trobrodne ranohrišćanske bazilike. Sv. Marija in Punta je najstarija precizno datovana gradjevina u, izgrađena je 840.g. Crkva Sv. Trojice sagrađena 1804.g. ispred ove crkve se nalazi grob poznatog književnika i diplomate Stefana Mitrovog Ljubiše, koji je zastupao ove krajeve u austrijskom parlamentu u Beču.


Zanimljiva mjesta koje bi ste trebali posjetiti su: Muzej grada Budve, Moderna galerija i Spomen dom S.M.Ljubiše.

Kultura


Budva je pored turizma i grad kulture. Ne samo zbog njene izuzetno vrijedne istorijske proslosti vec i zbog stalnih uticaja i prozimanja razlicitih kultura sa kopna i mora (Heleni, Mlecani, Francuzi, Austrougari...) kulturna dimenzija Budve uvijek se prepiltala kroz drustveni zivot grada. O Budvi iz davnih vremena i danas zivo svjedoce autenticni spomenici: brojne crkve, manastiri, tvrdjave...

Najprivlacniji i najstariji je Stari grad Budva, u kojem je i najveci dio tih spomenika. Pored istorije i kulture, duh Budve kroz vjekove pronosile su i mnoge znamenite licnosti. Budva je radjala mnoge velikane kicice i pera. Pomenucemo neke: Todor Vukovic, slikar iz Maina XV vijek, Krsto Ivanovic - hronicar Budve XVII vijek. U XVIII vijeku u Budvi je zivio nadaleko poznati konte Stjepan Zanovic, od rane mladosti sklon izazovima i avanturama, raskalasnom i opustenom zivotu. Znacajna licnost za Budvu je i slikar bogatog opusa Anastas Bocaric-XVII vijek. Skolovao se u Atini, bavio se skulpturom, kaliografijom i primijenjenom umjetnoscu. On je ujedno bio i prvi ucitelj svome bratu Spiru Bocaricu, koji je skolovanje provodio u Venciji. Napravio je veliki broj portreta i pejzaza.

Ipak, nesumnjivo najpoznatiji Budvanin, knjizevnik i diplomata za koga se zna i van prostora Crne Gore, narodni tribun bio je Budvanin Stefan Mitrov Ljubisa, XIX vijek. Taj knjizevnik je i za zivota proglasen najboljim pripovjedacem toga vremena. Proslavio se biljezeci i sakupljajuci narodne obicaje, dogadjaje i cuvajuci narodni jezik od zaborava. Iz novijeg vremena, iz perioda XX vijeka, isticu se takodje priznati i poznati javni i naucni radnici. Kao najznacajnije valja navesti bracu Miroslava i Stevana Luketica. Dr Miroslav Luketic je poznati istoricar, I hronicar. Njegov brat Stevan Luketic bio je skulptor svjetskog glasa. U Budvi su se rodili i zive i slikari Slobodan Slovinic i Jovan Ivanovic.

Kroz vijekove, Budva je bila sinonim kulture, slobodne misli i kreativnosti a kulturna dešavanja tokom ljetnje sezone ovaj grad i dan danas čine jednim od glavnih kulturnih centara u zemlji.

Grad teatar jedna je od manifestacija po kojoj je Budva prepoznatljiva na prostorima bivše Jugoslavije i u Evropi, a osnovan je sa ciljem da poboljša turističku ponudu.

Ljubitelji pozorišta, koncerata, književnih večeri, kako poznatih tako i književnika koji treba da se afirmišu, likovne i muzičke umjetnosti, mogu uživati u raznovrsnosti programa koji traje od sredine jula do kraja avgusta.

Krajem juna međunarodni muzički festival »Pjesma Mediterana« okuplja brojna poznata imena iz svijeta muzike, od kojih većinu tokom čitavog ljeta možete sresti u metropoli turizma, a održava se tri noći na Trgu Slikara ispred zidine Starog grada. Pored takmičarskog dijela domaćih i stranih izvođača u mediteranskoj i pop muzici, u revijalnom dijelu se perdstavljaju svjetski poznata imena iz svijeta muzike i mode.

Među institucijama kulture najvažnije mjesto zauzima JU »Muzeji, galerija i biblioteka« Budva. Kao što iz imena institucije proističe, ona se u osnovi bavi muzejskom, galerijsko-izložbenom i bibliotečkom djelatnošću. Takođe organizuje književne večeri i okrugle stolove afirmišući književni medij i pokrećući bitna kulturološka pitanja. Ustanova, pored radnih jedinica, sadrži i konzervatorsko-restauratorsku službu, kao i službu preventivne zaštite spomeničkog fonda. U okviru Spomen doma »Stefan Mitrov Ljubiša«, organizuje, već tradicionalnu, manifestaciju »Ljubišini dani« (27-28. februar) u okviru koje se svake četvrte godine održavaju simpozijumi sa međunarodnim učešćem, posvećeni životu i djelu ovog našeg istaknutog pisca. U okviru institucije uspješno funkcioniše i izdavačka kuća »Mediteran«-Budva.

U Budvi je i sjediste "Zeta-filma", jedine filmske kuće u Crnoj Gori, koja se bavi prometom i proizvodnjom filmova. Ovo preduzeće u centru grada ima veliku bioskopsku dvoranu, pogodnu za održavanje i drugih kulturnih priredbi.

Davne 1983. godine osnovana je ženska vokalna grupa »Harmonija« koja je aktivna i danas. »Harmonija« je 1994. godine izdala audio kasetu a sredinom 2001. godine i CD pod nazivom »More ljubavi«.

Gradska muzika osnovana je 1906.g i uz povremene pauze u radu i danas je jedno od glavnih obilježja grada Budve.

Dvije bitne institucije su TV Budva i Radio Budva.

Spomenici kulture (crkve, manastiri, tvrđave...) svjedoci su prošlosti ovog kraja i još jedna u nizu atrakcija. Tu je i jedan od najznačajnijih pravno-istorijskih akata u Crnoj Gori je sredovjekovni Statut Budve. Saznaće te nešto više o njima ako izaberete neku od opcija ponuđenih na ovoj strani.

Geografija



Budvanska rivijera zauzima središnji dio Crnogorskog primorja, a obuhvatra površinu od 122km kvadratna. Gotovo četvrtinu atraktivnog priobalnog pojasa Crne Gore ili 25 kilometara razuđene obale, zauzima Budvanska opština, a pješčane plaže prekrivaju 11. 310 metara.



Opština Budva broji oko 17.000 stanovnika. Najveca naselja su Budva sa oko 10.000 stanovnika, zatim Petrovac sa 4.000 stanovnika, Sveti Stefan sa blizu 2.000 i Bečići u kojima živi oko 1.500 stanovnika. Duž rivijere nanizano je četrdesetak naselja, sela i zaseoka.

Kako do?I kako u Budvu?


Avio saobraćaj

Putnički avio-saobraćaj obavlja se sa dva međunarodna aerodroma u Crnoj Gori: Podgorica (65 km) i Tivat (20 km) i jednog u Hrvatskoj – Dubrovnik (68 km).

Broodski saobraćaj


Međunarodne trajekt linije: Bar - Bari, Bar - AnkonaMeđunarodne luke: Bar, Kotor, Zelenika.Gosti koji u Budvu dolaze morskim putem mogu se obratiti Lučkoj kapetaniji koja se nalazi na Pizzani pored Starog grada. Marina Budva koristi se za smještaj čamaca i ostalih vrsta plovila nižih kategorija, kapaciteta je 300 vezova.

Drumski saobraćaj

Drumski prilaz Budvi:Podgorica - putem preko Cetinja Bar - jadranskom magistralom Dubrovnik - preko graničnog prelaza Debeli brijeg, Jadranskom magistralom preko Tivta

Legenda o nastanku Budve


Sa posebnom paznjom Budva i Budvani cuvaju mitsku legendu o nastanku grada. BUTHUA, BUTOBA, BUTUA – danas Budva-svoje ime krije iza najpoznatije autenticne price o postanku grada iz doba Stefana Vizantijca iz VI vijeka. Kako pise u navodima Filona iz Bilbosa iz II vijeka n.e., osnivanje Budve vezuje se za osnivaca grada Tebe, mitsku licnost i sina Fenicanskog kralja Agemora - KADMA. Naime, Kadmo i njegova zena Harmonija u dubokoj starosti bivaju prognani iz Tebe i na volovskim se zapregama upucuju u zemlju Enhelejaca - narod jegulja, (najstarije stanovnistvo na prostoru Budve), gdje su osnovali novi grad BOUTHOE – Budvu. Po predanju, Budva je upravo dobila ime po volovima, (BOUS-na grckom VO), koji su supruznike Kadma I Harmoniju, nekada vladare Tebe, doveli u Budvu. Prema drugim izvorima, u Budvi je Harmonija Kadmu rodila sina Ilirija. Ipak, zbog nekog ubistva koje je Kadmo pocinio u mladosti, stize ga kazna bogova, te su supruznici (Kadmo i Harmonija) po legendi, pretvoreni u zmije.

Budva-Istorija

Budva - drevni gradic uz samu obalu mora, skriva bogatu istorijsku proslost. Daleka proslost seze u V vijek p.n.e . Prema brojnim legendama Budva je najprije bila grad Ilira. Njeni prvi stanovnici bijahu kralj istorijski poznate Tebe - Kadmo i kraljica Harmonija. Vec u II vijeku prije n.e. , Budva pada pod rimsku vlast. Na njenim prostorima tada je veoma bila razvijena trgovina. Stanovnistvo se bavilo i uzgajanjem vinove loze i masline. Poslije propasti Rimske imperije u Budvi pocinje period vladavine Vizantije. Borba budvanskog naroda protiv Vizantije pocinje 535. godine. Slom vizantijske vlasti desio se dolaskom srpske dinastije Nemanjic na prostore tadasnjeg Crnogorskog primorja (1184-1186).

Ipak, najveci procvat Budva dozivljava u Srednjem vijeku za vrijeme srpskog cara Dusana. Tada Budva dobija i statut, u kojem se opisuju uslovi zivota u Srednjem vijeku. Pod vlast Mletacke Republike Budva pada 1442. Osim ugnjetavanja od strane Mlecana, stanovnistvu Budve nevolje stizu i od strane Turaka, koji cesto upadaju u Budvu i okolna mjesta i sukobljavaju se sa Mlecanima. Na udaru zaracenih strana Budva se nalazi sve do pocetka XVIII vijeka. 1807. Budvu zauzimaju Francuzi, a 1813. pada pod Austrougarsku vlast, koja Budvom gospodari narednih 100 godina.Opustosena i osiromasena Budva, pod vlascu Austrougarske docekuje Prvi svjetski rat odnosno 1914. god. Oslobodjenje od Austrougarske monarhije stize 1918. Ipak, bio je to samo predah do Drugog svjetskog rata, jer je vec 1941. Budva i njena okolina ponovo okupirana, ovoga puta od strane Italije. Oslobodjenje od nacisticke vlasti Budva je docekala 22.novembra 1944. godine.

Pogodan geografski položaj i blaga klima uslovili su veoma rano nastanjivanje Budvanskog područja. Najstariji, za sada poznati, tragovi materijalne kulture sa teritorije Budve (Paštrovići, Maini, i Grbalj) sežu daleko u praistoriju, u bronzano i gvozdeno doba kada su ovaj prostor nastanjivala ilirska plemena. To su brojne utvrđene gradine u kojima su živjeli ilirski ratnici u svojim zajednicama i kameni tumuli u kojima su bili sahranjivani.

Kao što ukazuju antički istorijski izvori, pisani spomenici i bogatstvo arheološkog materijala, Budva predstavlja i jedan od najstarijih urbanih centara na Jadranu, star preko 2.500 godina. Mnoštvo spomeničkog nasljeđa Antike i Srednjeg vijeka upućuju na kontinuiran i aktivan život ovog drevnog grada. Iliri, odnosno ilirsko pleme Enhelejci, smatraju se najstarijim autohtonim stanovništvom Budve. U V vijeku prije nove ere, grčki tragičar Sofokle, među prvim piscima, pominje Budvu i to kao “grad Ilirije”. U IV vijeku prije nove ere kolonizuju je Grci, kada postaje bogato trgovačko središte (emporion), dok je sredinom II vijeka prije nove ere, ili, preciznije 168. godine, osvajaju Rimljani. U I vijeku n.e. rimski pisac Plinije Stariji je pominje kao „utvrđeni grad rimskih građana“. Budva u tom periodu ima sve odlike pravog rimskog grada sa monumentalnim građevinama, popločanim ulicama i masivnim bedemima. U okviru Rimskog carstva ostaće sve do njegovog raspada 395.godine.

Između 1184. i 1186. godine grad potpada pod vlast države Nemanjića i u njenom sastavu se nalazi sve do sredine XIV vijeka kada prelazi u ruke Balšića. Za vrijeme Nemanjića, odnosno vlasti Cara Dušana (prva pol. XIV vijeka), nastaje »Statut grada Budve«, kao prvi zakonodavni akt koji je Budvi obezbjeđivao izvjesnu samostalnost. U drugoj polovini XIV i početkom XV vijeka njome nakratko upravljaju, prvo Balšići, pa Radič Crnojević, pa Sandalj Hranić i, na kraju, Đurđe Stracimirović. Nakon smrti Đurđa Stracimirovića, Budva prelazi u ruke Mlečana koji je 1403. ustupaju Balši III, pod čijom se upravom sa manjim prekidima nalazila sve do 1419. godine, kada je ponovo preuzimaju Mlečani. Kratko vrijeme je u svojoj vlasti drži i despot Đurađ Branković, da bi 1442. konačno pripala Veneciji pod kojom ostaje sve do pada Republike 1797.godine. U periodu mletačke vlasti u Budvi je izgrađeno malo brodogradilište za gradnju manjih brodova za obalnu plovidbu.

Najkarakterističniji antički i srednjevjekovni nazivi za Budvu su: Buthoe, Budua, Butua, Butoba, Budova i Civitas Antiqua, odnosno Stari grad.

Od 1797. do 1806. godine Budva se nalazi pod okupacijom Austrije, pa zatim, od 1806. do 1807, njome vlada rusko crnogorska uprava, da bi se između 1807. i 1813. našla pod francuskom okupacijom, a onda, ponovo, pod austrijskom, pod kojom ostaje sve do 1918.godine, kada je oslobađa Srpska i Crnogorska vojska. Drugi svjetski rat odnosi brojne žrtve iz ovog kraja u borbama protiv fašističkih zavojevača. Konačno, 22. novembra 1944.godine, Budva biva trajno oslobođena.




Budva se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu. Legenda, koja svoju potvrdu ima u mnogim grčkim mitovima, kaže da je Budvu osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja Agenona. Protjeran iz Tebe stigao je u ove krajeve na volovskoj zaprezi i osnovao Budvu.


Usponi velikih mediteranskih kultura obilježili su duh ovog grada, koji se osjeća i danas, kada je Budva izrasla u jedinstveni turistički biser ovog dijela Jadrana. Kao turistička destinacija ovaj grad je poznat od davno - prvi turisti ovdje su stigli još 1923. godine, a danas Budvu često nazivaju i "metropolom turizma" jer je najposjećenija destinacija u Crnoj Gori i jedna od najposjećenijih na Jadranu. Ono što privlači ljude i dovodi ih u Budvu je prije svega nešto što je priroda darovala ovom kraju, a darovala mu je neponovljivu ljepotu sunca, mora i nisku bisernih plaža u podnožju gorostasnih planina.


Panoramom budvanske rivijere rasprotranjeni su slikoviti, prirodnim ljepotama prožeti gradići koji ovom dijelu obale daju neponovljivu draž. Izdvajaju se Sveti Stefan, Miločer i Petrovac. Velika vrijednost Budve je i njeno kulturno i istorijsko nasleđe: brojni spomenici, iskopine, tvrdave, manastiri, crkve …


Turistički sadržaj ovog grada obogaćuju i tradicionalne manifestacije kulture, zabave, nauke. Posebna priča je noćni život po kome je Budva takođe poznata, njene ulice i trgovi žive do duboko u noć i ako se prepustite budvanskoj večeri i krenete za ritmom koji vam srce diktira i sigurno će vam se dogoditi sjajna zabava. Na kraju tu je i tradicionalno gostoprimstvo koje ce vaš boravak ovdje učiniti još ugodnijim.