петак, 24. април 2009.

KLIMA










Budva ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim zimama i toplim i suvim ljetima. U priobalju, zaklonjenom od unutrašnjosti visokim gorskim zaleđem, klimatske prilike su još blaže, pogodnije i ugodnije. Nema izrazito velikih temperaturnih razlika, ekstrema padavina i snage vjetrova, pa su klimatske prilike ujednačenije nego u susjednim krajevima. Budvansko je primorje među najtoplijim predjelima u Crnoj Gori.

U budvanskom akvatoriju zive i mnoge vrste riba :cipol (lat. Mugil cephalus), zubatac (lat. Dentex dentex), sapa (lat. Sarpa salpa), skrpina (lat. Scorpaena scrofa), orada (lat. Sparus aurata ) ,pa cak i gofovi (lat. Seriola dumerili). Nerijetko, stanovnici morskog dna su i hobotnice, sipe, lignje, jastozi, muslje, dagnje, kamenice, prstaci. Budvu ne odlikuju izrazito velike temperaturne razlike sto je jos vise preporucuje turistima kao mjesto idealnog odmora.


Sezona kupanja pocinje 10. maja a traje do 8. novembra. Po flori i fauni Budva je slicna drugim primorskim gradovima. U Budvi rastu palme, oleanderi, mimoze...Uspijevaju i divlji i pitomi nar, smokva, narandza, mandarina, vinova loza, maslina. Za Budvu i njenu okolinu veoma je vazno uzgajanje vocne autohtone vrste kakva je maslina. Briga o maslini traje vjekovima, a jos od davnina ona se smatra svetim drvetom, kao i drvetom mira. Koliko je u proslosti ona bila postovana potvrdjuje istorijski podatak se prije nekoliko vjekova, posebno na Primorju, mladic nije mogao ozeniti ukoliko ne zasadi 30 mladica masline.


Duz budvanskih plaza sire se mirisi borova i cempersa. Zelenilo i kolorit, uz mirise koje sire drvoredi cempresa i borova u velikom broju budvanskih parkova, mame mnoge koji osim u kupanju i moru uzitak ljetovanja mogu doziviti i odmarajuci u hotelskim, gradskim ili sumskim parkovima.Takvih je mjesta Budva puna, i na njih nailazite gotovo na svakom koraku. Budva je bogata i faunom. U parkovima cesto ugledate vjeverice, a na ovom prostoru zivi i ostala divljac : lasica, vidra, zec, kuna, divlja svinja, lisica, cak i jeleni lopatari ali i razne vrste ptica : galebovi, laste, orlovi, vrabci ...

Vrućih dana, sa temperaturom višom od 30.0° C ponajviše je u julu: 9,8. Hladnih dana, dana sa temperaturom ispod nule najviše je u januaru: 2, 0.


Budvansku rivijeru oplakuje toplo more: februar 11, 7°C, avgust 24, 7°C. Od maja do oktobra more je u prosjeku toplije od 18°C. Sezona kupanja pocinje 10. maja i traje do 8. novembra tj. 182 dana.


Vjetrovi su najčešći iz sjevernog kvadranta, a najučestaliji su od oktobra do marta.Bura ili sjever plahovit je vjetar koji duva sa kopna.


Bura je vjetar vedrog i lijepog vremena, ali je olujna bura najopasniji vjetar na Jadranu. Srećom, u Budvi je prava rijetkost. Po pravilu ga nema u ljetnjim mjesecima, češći je u novemru i decembru.


Jugo ili široko pratilac je oblačnog i kišovitog vremena, a duva s mora prema kopnu. Najčešći je zimi kad je i oborina najviše. Taj vjetar, međutim pogoduje širenju mediteranske vegetacije.


Maestral, sjeverozapadnjak, prati pravac naše obale. Duva ljeti, prijatan je i osvježava. Javlja se oko 10 sati, a zamire oko 17. Pogoduje jedriličarenju i daskarenju.

Tu su još i: Pulenat, Lebić, Lebićada, Tramuntana, Levana

0 коментара:

Постави коментар