уторак, 21. април 2009.

Kultura


Budva je pored turizma i grad kulture. Ne samo zbog njene izuzetno vrijedne istorijske proslosti vec i zbog stalnih uticaja i prozimanja razlicitih kultura sa kopna i mora (Heleni, Mlecani, Francuzi, Austrougari...) kulturna dimenzija Budve uvijek se prepiltala kroz drustveni zivot grada. O Budvi iz davnih vremena i danas zivo svjedoce autenticni spomenici: brojne crkve, manastiri, tvrdjave...

Najprivlacniji i najstariji je Stari grad Budva, u kojem je i najveci dio tih spomenika. Pored istorije i kulture, duh Budve kroz vjekove pronosile su i mnoge znamenite licnosti. Budva je radjala mnoge velikane kicice i pera. Pomenucemo neke: Todor Vukovic, slikar iz Maina XV vijek, Krsto Ivanovic - hronicar Budve XVII vijek. U XVIII vijeku u Budvi je zivio nadaleko poznati konte Stjepan Zanovic, od rane mladosti sklon izazovima i avanturama, raskalasnom i opustenom zivotu. Znacajna licnost za Budvu je i slikar bogatog opusa Anastas Bocaric-XVII vijek. Skolovao se u Atini, bavio se skulpturom, kaliografijom i primijenjenom umjetnoscu. On je ujedno bio i prvi ucitelj svome bratu Spiru Bocaricu, koji je skolovanje provodio u Venciji. Napravio je veliki broj portreta i pejzaza.

Ipak, nesumnjivo najpoznatiji Budvanin, knjizevnik i diplomata za koga se zna i van prostora Crne Gore, narodni tribun bio je Budvanin Stefan Mitrov Ljubisa, XIX vijek. Taj knjizevnik je i za zivota proglasen najboljim pripovjedacem toga vremena. Proslavio se biljezeci i sakupljajuci narodne obicaje, dogadjaje i cuvajuci narodni jezik od zaborava. Iz novijeg vremena, iz perioda XX vijeka, isticu se takodje priznati i poznati javni i naucni radnici. Kao najznacajnije valja navesti bracu Miroslava i Stevana Luketica. Dr Miroslav Luketic je poznati istoricar, I hronicar. Njegov brat Stevan Luketic bio je skulptor svjetskog glasa. U Budvi su se rodili i zive i slikari Slobodan Slovinic i Jovan Ivanovic.

Kroz vijekove, Budva je bila sinonim kulture, slobodne misli i kreativnosti a kulturna dešavanja tokom ljetnje sezone ovaj grad i dan danas čine jednim od glavnih kulturnih centara u zemlji.

Grad teatar jedna je od manifestacija po kojoj je Budva prepoznatljiva na prostorima bivše Jugoslavije i u Evropi, a osnovan je sa ciljem da poboljša turističku ponudu.

Ljubitelji pozorišta, koncerata, književnih večeri, kako poznatih tako i književnika koji treba da se afirmišu, likovne i muzičke umjetnosti, mogu uživati u raznovrsnosti programa koji traje od sredine jula do kraja avgusta.

Krajem juna međunarodni muzički festival »Pjesma Mediterana« okuplja brojna poznata imena iz svijeta muzike, od kojih većinu tokom čitavog ljeta možete sresti u metropoli turizma, a održava se tri noći na Trgu Slikara ispred zidine Starog grada. Pored takmičarskog dijela domaćih i stranih izvođača u mediteranskoj i pop muzici, u revijalnom dijelu se perdstavljaju svjetski poznata imena iz svijeta muzike i mode.

Među institucijama kulture najvažnije mjesto zauzima JU »Muzeji, galerija i biblioteka« Budva. Kao što iz imena institucije proističe, ona se u osnovi bavi muzejskom, galerijsko-izložbenom i bibliotečkom djelatnošću. Takođe organizuje književne večeri i okrugle stolove afirmišući književni medij i pokrećući bitna kulturološka pitanja. Ustanova, pored radnih jedinica, sadrži i konzervatorsko-restauratorsku službu, kao i službu preventivne zaštite spomeničkog fonda. U okviru Spomen doma »Stefan Mitrov Ljubiša«, organizuje, već tradicionalnu, manifestaciju »Ljubišini dani« (27-28. februar) u okviru koje se svake četvrte godine održavaju simpozijumi sa međunarodnim učešćem, posvećeni životu i djelu ovog našeg istaknutog pisca. U okviru institucije uspješno funkcioniše i izdavačka kuća »Mediteran«-Budva.

U Budvi je i sjediste "Zeta-filma", jedine filmske kuće u Crnoj Gori, koja se bavi prometom i proizvodnjom filmova. Ovo preduzeće u centru grada ima veliku bioskopsku dvoranu, pogodnu za održavanje i drugih kulturnih priredbi.

Davne 1983. godine osnovana je ženska vokalna grupa »Harmonija« koja je aktivna i danas. »Harmonija« je 1994. godine izdala audio kasetu a sredinom 2001. godine i CD pod nazivom »More ljubavi«.

Gradska muzika osnovana je 1906.g i uz povremene pauze u radu i danas je jedno od glavnih obilježja grada Budve.

Dvije bitne institucije su TV Budva i Radio Budva.

Spomenici kulture (crkve, manastiri, tvrđave...) svjedoci su prošlosti ovog kraja i još jedna u nizu atrakcija. Tu je i jedan od najznačajnijih pravno-istorijskih akata u Crnoj Gori je sredovjekovni Statut Budve. Saznaće te nešto više o njima ako izaberete neku od opcija ponuđenih na ovoj strani.

0 коментара:

Постави коментар